luni, 30 iulie 2012
GEM DE CAISE
INGREDIENTE
3 kg.caise
900 g.zahar (sau mai mult,dupa gust)
Caisele se cantaresc dupa ce au fost curatate de samburi.Se pun intr-o oala mai mare impreuna cu zaharul.Se fierb la foc mare(asa isi pastreaza culoarea frumoasa) 35-40 minute,amestecand continuu.Se ia spuma care se formeaza de cate ori este nevoie.Se pune gemul fierbinte in borcane.Se inveleste fiecare borcan intr-un prosop,apoi se pun toate la sterilizat intr-o oala cu apa calda.Se sterilizeaza 50 de minute,din momentul in care fierbe apa.Se lasa sa se raceasca borcanele,apoi se depoziteaza in pivnita.
Imi place foarte mult sa-mi ramana fructe intregi prin gemul acesta delicios.Pofta buna!
vineri, 27 iulie 2012
TIRAMISU CAISE
INGREDIENTE
500 g.mascarpone
500 ml.frisca (30%grasime)
300 ml.lapte condensat
1 lingura zahar pudra vanilat
caise
piscoturi
ness preparat
Frisca foarte rece se mixeaza spuma tare.Mascarpone se mixeaza cu zaharul vanilat,apoi se adauga laptele condensat si se omogenizeaza cu o paleta.Se adauga treptat frisca si se amesteca usor pana se incorporeaza.
Caisele se rup pe jumatate.O tava se imbraca in folie alimentara.Se aseaza un strat de piscoturi foarte putin insiropate + crema + caise,etc.Ultimul strat este de piscoturi.Se lasa la frigider 10-12 ore.
Pofta buna!
miercuri, 25 iulie 2012
UN AN DE BLOG SI UN PREMIU DRAG
Am primit un premiu de la Stefy,o prietena din mediul virtual.Iti multumesc foarte mult draga mea pentru onoarea pe care mi-ai facut-o.
Si cum blogul meu a implinit zilele acestea un an,m-am gandit sa-l sarbatoresc frumos cu acest premiu.
Iar voua,prietenii mei dragi:
Va multumesc din suflet pentru ca sunteti alaturi de mine zi de zi.
Va multumesc din suflet pentru ca rupeti din timpul vostru si imi lasati un gand.
Va multumesc din suflet pentru ca existati.
Va imbratisez pe toti cu mare drag.
Si cum blogul meu a implinit zilele acestea un an,m-am gandit sa-l sarbatoresc frumos cu acest premiu.
Iar voua,prietenii mei dragi:
Va multumesc din suflet pentru ca sunteti alaturi de mine zi de zi.
Va multumesc din suflet pentru ca rupeti din timpul vostru si imi lasati un gand.
Va multumesc din suflet pentru ca existati.
Va imbratisez pe toti cu mare drag.
luni, 23 iulie 2012
GALUSTE CU ZARZARE / CAISE
INGREDIENTE
100 g.branza de vaci
1 ou
2 galbenusuri
100 g.unt
3 linguri pesmet
1 lingura zahar tos
putina sare
faina
zahar pudra vanilat
caise sau zarzare
zahar cubic
Untul (70 g.) se topeste,apoi se adauga oul,galbenusurile,sarea,zaharul tos si branza.Se amesteca bine,apoi se adauga faina pana se obtine un aluat potrivit de tare care poate fi modelat.
Fructele (eu am avut caise) se curata de samburi,fara insa a se rupe.Se aseaza in mijlocul lor cate un cubulet de zahar.Se ia cate o bucatica de aluat si se intinde.Se aseaza fructul,apoi se strange modelandu-se o biluta.
Intr-o oala potrivit de mare,se pune apa si putina sare.Cand da in clocot apa,se adauga galustele.Se lasa la fiert 15-20 minute la foc potrivit.Se scot apoi pe o farfurie.
Untul ramas se topeste,se adauga pesmetul si se amesteca bine cateva minute,apoi se ia vasul de pe foc.Se tavalesc galustele prin pesmet si prin zahar pudra vanilat.
Pofta buna!
100 g.branza de vaci
1 ou
2 galbenusuri
100 g.unt
3 linguri pesmet
1 lingura zahar tos
putina sare
faina
zahar pudra vanilat
caise sau zarzare
zahar cubic
Untul (70 g.) se topeste,apoi se adauga oul,galbenusurile,sarea,zaharul tos si branza.Se amesteca bine,apoi se adauga faina pana se obtine un aluat potrivit de tare care poate fi modelat.
Fructele (eu am avut caise) se curata de samburi,fara insa a se rupe.Se aseaza in mijlocul lor cate un cubulet de zahar.Se ia cate o bucatica de aluat si se intinde.Se aseaza fructul,apoi se strange modelandu-se o biluta.
Intr-o oala potrivit de mare,se pune apa si putina sare.Cand da in clocot apa,se adauga galustele.Se lasa la fiert 15-20 minute la foc potrivit.Se scot apoi pe o farfurie.
Untul ramas se topeste,se adauga pesmetul si se amesteca bine cateva minute,apoi se ia vasul de pe foc.Se tavalesc galustele prin pesmet si prin zahar pudra vanilat.
Pofta buna!
vineri, 20 iulie 2012
PAINE CU PIURE DE CAISE
INGREDIENTE PIURE DE CAISE
250 ml.lapte
10 caise potrivit de mari
Laptele si caisele curatate se pun la fiert pana se inmoaie putin caisele.Se paseaza compozitia obtinuta la blender,apoi se strecoara printr-o strecuratoare cu gauri mici pentru a indeparta pielita fructelor.Se masoara apoi cantitatea necesara pentru paine.
INGREDIENTE PAINE
350 ml.piure de caise
1 ou
7 linguri ulei
2 linguri zahar
1,1/2 lingurita sare
600 g.faina
2,1/2 lingurite drojdie uscata
Se pun ingredientele in cuva masinii de paine in ordinea scrisa,si se seteaza masina la programul framantat si dospit.Eu las aluatul doar la framantat de doua ori,apoi il scot intr-un lighean,si il las la crescut intr-un loc ferit de curent (cuptorul cu microunde nepornit).
Cand aluatul si-a dublat volumul,se formeaza painea si apoi se lasa iarasi la crescut tot intr-un loc ferit de curent.Se unge painea cu galbenus amestecat cu putin lapte,se presara cu seminte de mac si seminte de susan,apoi se coace in cuptorul bine incins,la foc potrivit pana se rumeneste frumos deasupra.
Este o paine pufoasa si gustoasa.Pofta buna!
marți, 17 iulie 2012
MARMELADA DE CAISE / CALUP
INGREDIENTE
3 kg.caise
1 kg.zahar
Caisele curatate de samburi se amesteca bine cu zaharul,apoi se pune vasul la foc mic 15-20 minute.Se ia vasul de pe foc,si se trece compozitia printr-o strecuratoare pentru a indeparta pielita fructelor.
Pasta obtinuta se rastoarna intr-un vas cu fundul dublu.Se pune la fiert la foc puternic (asa isi mentine culoarea frumoasa),si se lasa pana scade si se ingroasa.In timpul fierberii se acopera oala cu un prosop (nu capac,pentru ca nu iese aburul),altfel sare in toate directiile posibile.Se rastoarna intr-o forma,apoi se lasa la racit.Eu am turnat-o in forma mea draga,apoi am asezat forma intr-o oala de marimea ei,pentru ca sa se mentina si sa nu se lateasca cu totul.Se tine la frigider pana se intareste foarte,foarte bine,apoi se da la congelator o ora.Se pastreaza la frigider,altfel se inmoaie si isi pierde forma.Nefiind sterilizata nu se poate pastra timp indelungat.
Este grozav de gustoasa.Pofta buna!